Klik klik

Jumaat, Disember 11, 2009

Bengkung



sejak beberapa hari lepas aku mula memakai bengkung seperti dalam gambar di atas. Bengkung ini bertujuan untuk menyokong tulang belakangku. Jurupulih anggota yang merawatku mengesyorkan aku memakai bengkung. Aku teringat kepada bengkung En. Suami yang ada di rumah.

Jadinya bermula Selasa lepas, aku pun memakai bengkung tersebut semasa di pejabat dan juga semasa tidur! hehehe.. 'lihat pinggangkuuuuuu.... ramping kannnnnnnn' (macam dalam iklan kat TV tu.. tak ingat iklan apa...). Rasanya ada juga kesan dari pemakaian bengkung ini, kakiku tidak lagi merasa sakit sewaktu aku memakainya, dan aku juga lebih mudah untuk bangun dari pembaringan di waktu pagi. (Sepatutnya, aku tak perlu pakai sewaktu tidur.. tapi, aku pakai juga...)

45 ulasan:

  1. kakcik,
    kan best ceria ari ni....
    terang cuaca...
    orang nak pergi solat jumaat pun selesa ...:-)

    BalasPadam
  2. Adik...

    ha! betoi sangat la tu... :)

    BalasPadam
  3. Salam Jumaat Kak CIK..

    bagus usaha tu.. Moga segera sembuh dan kembali aktif... Kesihatan lebih berharga dari kemewahan, kan?

    BalasPadam
  4. Salam Azie..

    betul tu.. Wang yang banyak pun tiada maknanya tanpa kesihatan baik. :)

    BalasPadam
  5. Bagus juga tu, selain menambahbaikkan kesihatan, boleh merampingkan lagi pinggang kan kakcik

    salam ceria untuk kakcik

    BalasPadam
  6. pakaile tebai sket,
    oang tikam tak lut...heh3x

    BalasPadam
  7. Salam ceria Nanie..

    hehehe.. nanti jadi macam bangunan TH pulak.. ramping kat tengah je.. atas bawah besar! :)

    BalasPadam
  8. Cikgu Humairi..

    ish.. takkan tetiba orang nak tikam kat pinggang je kot! :)

    BalasPadam
  9. bagus tu kak, bleh kurangkn sakit kan

    BalasPadam
  10. Maiyah...

    adalah kurang rasa sakit tu. :)

    BalasPadam
  11. oh memalam pun kena pakai juga ker...tak tau tak tau

    BalasPadam
  12. cepat-cepatlah sembuh. InsyaAllah.

    BalasPadam
  13. Zeq..

    saja kakcik suka nak pakai memalam.. cepat sikit ramping! :)

    BalasPadam
  14. Abu Muaz...

    terima kasih. InsyaAllah. :)

    BalasPadam
  15. tak sesak ke perut pakai menatang tu kak...rase cam sempit aje..

    BalasPadam
  16. Salam..
    Mcm dok dlm pantang je pakai bengkung siang mlm. Jgn mare aee..
    Ari tu ada gak beli gerdel tp tak muat nk pakai dh..makin naik badan
    Semoga kakciks cepat sembuh...

    BalasPadam
  17. Hello Kakcik Serojah, sorry bachah you ada problem kaki.
    Ada makan obat ke panggil tukang urut?
    Ahhh, saya da lupa this word, 'Bengkung'.....ini pakai bila sakit pinggang, ya?
    Saya bacha saorang punya blog, makan petain bagus kalu sakit sakit apa.
    Tapi kalu sakit hati, itu saya don't know, ha ha ha.
    Ahhh, makan mehnoner dan bi meh fy? Ha ha.

    Kakcik, saya nak tanya...apa panggil tu macham 'bengkung', tetapi warna hitam, pakaiaan perumpuan Indonesia bila pakai sarong kebaya....dia ikat around the tummy and waist, macham cossette tu.

    Waaa, very stylo, ha ha....bila nampak ni, tentu orang Indonesia, dan rambut dia gulung macham roti bun, ha ha.
    You have a pleasant weekend, Lee.
    ps, saya da reply you punya pantun blog saya. Terima kaseh.

    BalasPadam
  18. Kakcik, alamak, da salah type, atas tu bukan 'makan petain'....makan PETAI', ha ha.
    Da silap...agak nya da terperanjat hantu malam, arhaaa ha ha, Lee.

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah..ada gak jln penyelesaian untuk meringankan sakit kakcik tu...pakai bengkung ni kan mng baik..kalu tk nape pmpuan dalam pantang 'wajib' pakai bengkung..

    BalasPadam
  20. ini macam kalu, bukan jer sakit kaki hilang, pinggang pun boleh ramping, kan kakcik?
    2 dlm 1....hehee..
    pst..nak tau perkembangan terkini, ok ker tidur ngan bengkung?

    BalasPadam
  21. wah kak...
    kaki baik...pinggang pun bleh ramping camni :)

    BalasPadam
  22. bengkung cuti bersalin dulu ada lagi kan..kakcik?

    BalasPadam
  23. Cikgu Jang..

    rasa macam kena belit ngan ulo sawa! (mcm le pernah kena belit - na'uzubillah!) :)

    BalasPadam
  24. Niza..

    nak buat cemana? dah terpaksa.. nasib baik tak kena berdiang sekali! :)

    BalasPadam
  25. Uncle Lee..

    perempuan yang pakai kebaya, suka pakai corsett di sebelah dalam kebaya itu untuk nampak badan cantik dan ramping. Kalau gemuk macam saya, pakai kebaya... aduh! bikin malu saja..hahaha...

    Saya ada masalah slip disc.. pakai bengkung untuk support back bone.. kasi lurus bila berjalan.. tak mahu bongkok macam nenek!

    Saya sudah baca pantun Uncle.. baguslah! Uncle masih simpan buku-buku pantun lama, ya?

    Have a nice weekend, Uncle.

    BalasPadam
  26. Ida..

    Alhamdulillah, cuma bila bukak bengkung, jadi masalah untuk berdiri lama :(

    BalasPadam
  27. QJ...

    sosak juo napeh den ni ha.. mau tidak? tido pun berbongkung! Nak sihat punyo pasal, den sosah yo... hehehe.. pompuan mano tak nak ramping kannnnnnnn.... :)

    BalasPadam
  28. Mimi..

    harap2 berat kakcik pun boleh turun sama.. :)

    BalasPadam
  29. LB..

    terakhir kakcik bersalin lebih 8 tahun dulu.. itupun tak berbengkung sebab bersalian secara ceasarian.. :)

    BalasPadam
  30. Salam..my dear sis:)
    Pakai kakcikS jgn tk pakai..kalau ada kesannya ..amal jek lah yaa...:):)
    Moga cepat2 sembuhh...
    ermm..jelessss niii..nanti rampinglah kak..hehehe.:)

    BalasPadam
  31. nak tingok! nak tingok gambor masa dah ramping nanti heh! dpt tingok pinggang jer pon jadiklah...ekekeekkkeee

    BalasPadam
  32. Maaf KakCik, nak panggil QJ suh dia balik. BT duk risau lauk xmasak2 lagi tu.

    KCS, bengkung tu hanya untuk support aje ye? Bukan jenis yg boleh buang toksik?

    BalasPadam
  33. Hi, aslmkm.
    Saja menyebuk ni, buat kalut ... :)
    Takde le, Kak G terlihat ur comments @ Lanabulu psl 'masuk JAWI' & nak juga bg pandangan walaupun org tak tanyer kiter ...
    Setahu Kak G 'Jawi' ada 2 makna: satu = Melayu = org yg berketurunan Melayu & India (= Islam sebenarnya); satu lg = lembu.
    Jd 'masuk Jawi' bererti dengan upacara bersunat tu sudah cukup syarat & lengkap menjadi seorang insan Melayu/India (=Islam) la ... tentu org akan marah kalau dikatakan dah jd lembu kan!

    BalasPadam
  34. Hello Kakcik, Gosh, you ada 'slip disc'? Ini saya tau betul sakit...kena jalan bongok. Saya ada tiga kawan ini problem.
    Kakcik da pergi jumpa Specialist? Sekarang saya dengar ada laser surgery or operation.
    Kakicik, you ada kawan faham English, panggil dia buka check out this Medical site below...

    http://www.spineuniverse.com/displayarticle.php/article43.html

    You take it easy, jangan angkat barang berat or main golf or practice silat gayong, ha ha. Lee.

    BalasPadam
  35. Salam Kakcik. Bengkung tu sesuai tak untuk orang buncit macam saya. Dah bermacam-macam jenis bengkung dibeli daripada yang berempah sampailah bengkung ber"bio", semuanya tak boleh mengempiskan perut. Skrg kurang makan nasi dan minum jus epal. Nampaklah sedikit pengurangan ukur lilit perut. Seluar saiz 36 jadi 35. Harap Kakcik sihat selalu...

    BalasPadam
  36. salam...

    pasti ramping la pas ni..:))

    tq atas ucapan hari lahir saya.

    BalasPadam
  37. Salam kak Cik...

    Pakai bengkung memang bagus.. saya suka pakai bengkung jawa, tapi aduhhhh jenuhnya nak melilit, panjang berjela. tapi kesannya memang mantoppp... :-)

    p/s: dulu dalam pantang hampir 24 jam saya pakai bengkung selama 40 hari.. tidur pun pakai bengkung..hehe

    BalasPadam
  38. Salam Tini...

    ini pun tgh pakai ni... tadi, pergi Jln TAR utk beli pakaian sekolah anak2..pun, pakai juga! Bila di tandas, masaalah la sikit..hehehe.. :)

    BalasPadam
  39. QJ..

    nanti kakcik ambik gambo pinggang je! :)

    BalasPadam
  40. CS..

    sampai kena ikut QJ tu ek??? ;-)

    bengkung ni utk support je bukan utk buang toksid.. tapi, bila pakai badan jadi panas. Kat ofis, orang lain menggigil sejuk.. kakcik pula kepanasan... (atau pun sbb asyik duduk kat pemanas air? maklum la.. kerja bancuh air..) :)

    BalasPadam
  41. Salam DDrFauziah..

    terima kasih kerana sudi singgah kat rumah kakcik ni, selalulah datang, ya?

    Terima kasih juga untuk penjelasan ttg jawi tu.. baru kakcik tahu jawi juga bermakna lembu! :)

    BalasPadam
  42. Uncle Lee..

    bukan jalan BONGOK, tapi jalan BONGKOK! BONGOK ertinya bodoh (stupid)..hehehe..

    terima kasih pasal bagitahu tentang website itu.. nanti saya baca, ya.. :)

    Saya cuba untuk tidak angkat barang berat.

    BalasPadam
  43. Babah..

    bengkung ni utk support belakang.. kalau nak kempiskan perut, kena pusing ke bahagian perut kot yang sepatutnya letak kat belakang tu! :)

    BalasPadam
  44. Anak Laut..

    sama-sama... kalau pinggang je ramping, tapi bahagian bawah dan atas tetap besar.. tak seimbang pulak nanti! :)

    BalasPadam
  45. Nida...

    pakai bengkung yang ini pun kakcik dah tercungap-cungap, kalau pakai bengkung jawa tu, mahu tak bernafas terus kakcik gamaknya! :)

    (kakcik juga mengidap athma)

    BalasPadam

Catatlah apa saja..saya sedia membaca...